Wednesday, August 5, 2015 @ 7:59 PM  0 stares
Bismillah.

Alhamdulillah, Allah gave me another chance to visited His Baitullah.
Allahu Rabbi, syukur.


Dulu buat umrah with whole family when I was young, around 7 years old. Yes, masih budak hingusan yang tak tahu apa erti dosa and pahala. Bila dah besar baru tahu itu ini, apa nak buat bila pergi sana, baru tahu apa itu ciptaan Allah. Ok, this year pergi masa my batch tengah amik PRA-STAM. I tak amik exam tu & sebab nak ambil aliran lain maybe. Plus! I pergi time Ramadhan. Yes, Ramadhan. Yes, puasa.

Experience? Yass, a lot. Banyak Allah nak tunjuk dekat I. At first, sampai je dekat airport Jeddah, I rasa lain. Tangan rasa sakit, sakit sangat. Suddenly timbul satu biji dekat tangan and it really hurts. Sakit dia lain macam. But, at that time buat biasa jelah sebab fikir maybe I allergic with something or what kan. We took a bus went to Madinah. Dah sampai sana, rasa penat and sangat letih sebab puasa. Dekat sana panas dia lain macam. Serious, panas dia lebih panas dekat Malaysia. Ooook & suddenly my mouth ada ulser. Ulser dekat lidah. Haa, u rasa? Allahu Rabbi sakit dia Tuhan je tahu. Memang nak buka mulut tu susah and nak makan apatah lagi kan? Memang susaaaah sangat nak makan. I said to my mum "Ma, sakit sangat lah" and my mum said "Sabarlah..dugaan Allah bagi" Masa tu diam. Sentap. Sebab apa? Sebab fikirkan dosa-dosa dah buat dekat atas muka bumi ni. Gossip tu tak payah cakap memang melampau. Perempuan, gossip normal? Eh?

Second day.
The night after Teraweeh, rasa lain macam. Rasa tak sedap badan sangat. So, I decided to leave Mama shopping alone sebab betul-betul tak sedap badan. Naik hotel sendiri. Nampak katil terus baring and...... ** muntah *** Ok, ujian. Hapus dosa. Redha. I cried a lot sebab fikir pasal dosa. Waktu tu banyak kali muhasabah diri. Allahu Rabbi, banyak betul dosa kita. Then, Papa took me to a clinic. Nasib depan hotel je. Ok so belilah ubat bagai. Rasa ok. Tapi sehari sebelum balik Malaysia baru selera nak makan. Betul. Gambar pun tak banyak ambil sebab.. tak larat. Panas, dahaga, semualah.



Jabal Uhud.


Experience paling berharga. Betul. Moga dijemput lagi ke Rumah-Nya. Amin.



King Abdul Aziz International Airport.

Time ni nak balik Malaysia dah. Rasa sedih, happy semua ada. Mix feelings.
So, hari esoknya Rayaaaa! 


Le cousins. 

Doakan I berjaya dunia dan di Akhirat. Syukran!