Friday, September 23, 2016 @ 12:08 AM  0 stares
Halo Everyone!

About three weeks nak kena siapkan Gingerbread House, and finally we're done. Allahu, peritnya macam biasalah. We need to thanks to Rohini sebab kalau dia tak bagi kata-kata semangat, me & Shirly memang dah fed up nak buat boots tu.














Karchun, Me, Rohini & Shirly.

When there is teamwork and collaboration wonderful things can be archieved.

Thursday, September 22, 2016 @ 3:30 AM  0 stares
Day 4: Last day in Jakarta! Breakfast di Hotel. Murah weh breakfast dekat sini. Rugi siapa tak ambil breakfast. Siap ada bakso for breakfast. 





no more #ootd yam.


before leaving the hotel, let's take some pictures!




Then, packing barang siap-siap terus ke Mangga Dua Square. Kiteorang naik shuttle bus btw. Masuk je situ, we were like.. krikkrik. Ibarat Megamall Kuantan, or maybe more worse than that? 



So, we changed plan to Grand Indonesia Shopping Town. Walaoo, this place looks like Pavillion! But more bigger! Nak masuk sini pun kena check bag dulu ok. Debar sis. AYY! This is the place! Tempat syurga bagi kaum hawa hahaha. Time kiteorang pergi, time tu lah banyak sale nya. Nak habiskan duit punya pasal, beli je apa yang ada. Lulz.




Time to say good bye to Jakarta. Sobs.





Jakarta, I’m in Love!
Wednesday, September 21, 2016 @ 3:00 AM  0 stares
Day 3: Pagi macam biasa, breakfast dulu and then packing barang untuk ke Jakarta. 


#ootd dulu!



Before that, we went to Pasar Baru Trade Center. Hm, taktahu nak describe macam mana tempat ni slain serabut yang teramat. Sini semua ada, nak cari kain sembahyang, tudung, shawl, baju batik, kain batik semua ada lah. But, aku lemas! Haih. Disebabkan tak tahan, aku cari tempat duduk je. Bagi yang lain shopping. Maybe tak kena dengan cita rasa kot. At last, beli jugalah, shawl and kain batik for raya next year. Haha. Ok, habis and tak ambil gambar sebab malas.

Lunch ke Ikan Bakar Pak Chi Met. Sini pun aku makan Ayam Bakar. Ayam orang Indon ni memang kecil aku rasa. Tapi kalau sampai sini korang kena try lauk ikan dia, berbaloi and besar. Aku bagi 8.5/10 and environment 5.5/10 sebab suram plus surau dia campur and creepy gila lol.

After lunch, we went to Rumah Mode Factory Outlet. Yes, finally! Tempat ni jual baju original from H&M, Forever21 and a lot more. Paling best, harga dia murah gila-gila. Tempat dia memang cantik sangat, ada café and food court. Pastry pun ada jual.










Last place in Bandung, Kartika Sari. Tempat wajib yang perlu korang dating. Kartika Sari jual brownies yang super duper sedap. Korang kena beli, Kuih Bika dia juga sedap. Makanan goring dia juga sedap. Kartika Sari banyak cawangan dia, tapi kiteorang pergi kilang dia terus. Memang heaven!



Back to Jakarta!



Sampai Jakarta dah malam, so driver bawak kiteorang pusing-pusing Bandar Jakarta. Then pergi dinner di Bali Jimbara Seafood. ATTENTION! DO NOT EVER STEP TO THIS PLACE, PLEASE. Kiteroang kena tipu kot. Bayangkan order Nasi Goreng biasa-biasa je, Ikan Bakar, Sotong celup tepung and Ayam Bakar tak sampai seekor kena sampai 600k+ rupiah! Patutlah bila check-in dekat swarm dah ada orang pesan jangan makan dekat sini. So, dah faham kenapa. Aihz, sabar jelah. 

Di Jakarta, kiteorang tidur di Orchardz Jayakarta Hotel. 





ok ciao!

Tuesday, September 20, 2016 @ 3:00 AM  0 stares
Day 2: Pagi kiteorang breakfast sendiri, memandangkan bawah apartment tu ada alfamart (adik beradik 7eleven kot) so kiteorang beli indo mie, telur and sardine. Ok korang perlu tahu kot? 




Then,dalam pukul 8:00 a.m kiteorang gerak ke Maribaya & Farm House. MasyaAllah jalan nak ke sana sakit segala pinggul kauuu. Yang aku salutenya, cara driver kiteorang which is Pak Dadang. Power betul dia bawakkan. Farm House ni atas bukit, so memang berbaloi la sampai sana. Perkampungan Hobbit pun ada!


Caliph Buskers ke Indonesia? Leulz.




Masuk sini 20k rupiah. Siapa yang suka nature memang patut masuk sini. Siap dapat voucher susu percuma lagi. Psst: aku tak minum susu, so aku bagi Maryam.



so pretty!


btw yang susu free ni ada 3 flavours:
Original (tasteless)
Chocolate
Strawberry



Bakso Goreng!


Bakso Campur, sedap weh.





when nak ambil #ootd but ramai pula orang lalu zzz



The Hobbit.







Lama juga lah kiteorang duduk sana. Perut masing-masing dah berdangdut, kiteorang pergi makan di D’Seuhah Da Lada. Makanan dia aku bagi 7.5/10 and bagi dia punya environment 9/10! Kiteorang dapat duduk atas pondok. Eh macam mana nak explain? Leulz ok abaikan. Tempat ok lah, surau pun ada, so senang kiteorang solat jama’ dekat sini and teruskan perjalanan.



Next station, Villa Graha Puspa. Tempat ni takda dalam list pun, tapi Pak Dadang bawa kiteorang so follow jelah. Tempat ni jual kain. Haa, sesiapa yang suka menjahit tu maybe suka lah kot but akak aku kata a bit expensive la. Then kami ke Kowani Parfum Fragrance. OK. OK. OK. Totally insane masuk sini! Segala jenis perfume ada sini. Body Shop? Aigner? Victoria Secret? Ah, segala jenis mak nenek jenama ada kat sini. Sebut je! Semua ada. Harga pun memang affordable.



Misi shopping bagi kaun adam bermula! We went to The Oasis Clothing Outlet & Toko Tiga. Oasis Outlet tu tak banyak barang mana pun. But, if Toko Tiga kaum adam mungkin tak dapat kawal duit mereka! Toko Tiga ni kedai menjual seluar jeans yang original. Mengikut apa yang aku dengar daripada sorang pakcik ni, dia kata harga memang jauh beza. Beza dia banyak kot. So, memang berbaloi sangat kalau beli jeans dekat sini. Aku memang tak beli lah, jeans pun tak pakai. Lulz. Tapi aku terbeli baju Bandung.. ok bukan terbeli but memang nak beli. Kualiti dia ok. Tak macam baju I Love Bandung kat luar sana tu.

Sampai ke malam kau shopping nya! Dinner pula ke Kedai Kandang. Jangan risau gais, tak bau kandang pun dekat situ. Aku try Ayam Bakar. Pekena pula dengan sambal penyet dia, memang meletop weh. Sedap. Aku bagi 8/10 lah, for environment 8.5/10. Bagi lebih sebab malam time kiteorang makan tu ada band nyanyikan lagu. Aduh aduh sayang #misimencarijdoh bermula! Wkwkwk! 



Lepas makan, kiteorang decided nak café hunting. We went to Warunk Upnormal. Walao. Pack of hipsters! Boleh nampak hijabista, mas mas ganteng gethew! PLUS! Their barista masyaAllah. *emoji mata love tu* HAHAHA. Ok done jumpa jodoh! Makanan sini ok lah, aku bagi 9/10 and environment 10/10. Serious memang gorgeous café dia! Siap dieorang sediakan mainan macam saidina, monopoly, uno and a lot more. No wonder ramai anak-anak muda lepak dekat sini malam-malam.








Pisang Cheese.
 YOU. MUST. TRY. SERIOUSLY.


Green Tea Toast. Ok ok je rasanya.



ni Indomie pedas tahap dewa!
Dari jauh dah menyengat baunya.

Balik ke apartment!